معرفی وآشنایی با متر لیزری وکاربرد آن

متر لیزری

مترلیزری چیست؟

متر لیزری یکی از وسایل دقیق و کاربردی برای اهالی فن می باشد. با استفاده از این وسیله می توان طول، سطح، زاویه و برخی محاسبات فیثاغورث را اندازه گیری کرد. همچنین با استفاده از متر لیزری می توان نسبت به تعیین فاصله اجسام از یکدیگر نیز اقدام کرد.

نحوه عملکرد این دستگاه به گونه ای است که با استفاده از زمان رفت و برگشت یک پالس لیزر به هدف، می توان فاصله مورد نظر را اندازه گیری کرد. این وسیله نمونه ای از وسایل پرکاربرد می باشد و با توجه به کاربرد آن از نمونه های مختلفی برخوردار می باشد.

از آن جایی که نور لیزر از طیفی متمرکز برخوردار بوده و معمولا تک فرکانس می باشد، استفاده از آن برای اندازه گیری با دقت بالا مناسب می باشد. نور لیزر از سرعت ثابتی برخوردار بوده و مدت زمان پایایی آن بالا می باشد.

از آن جایی که این نور دیرتر از نور سفید پراکنده می شود، می توان از آن برای فواصل دور استفاده کرد. به همین خاطر نور لیزر گزینه مناسبی برای استفاده در انواع مترهای لیزری می باشد.

کاربرد متر لیزری

به طور کلی می توان گفت مهم ترین کاربرد متر لیزری در اندازه گیری فواصل، ترازیابی و تطابق می باشد. از جمله کاربردهای این وسیله می توان به استفاده از آن در ساخت و ساز، صنایع نظامی، عمق سنجی در اعماق اقیانوس، فرآیند های تولید صنعتی هم چون فولاد و نقشه برداری اشاره کرد.

استفاده از متر لیزری در فعالیت های ساختمانی به منظور نصب و تراز کردن فریم و ستون های ساختمانی، نصب انواع المان های ساختمانی هم چون کابینت و قفسه ها، اجرای فعالیت های مرتبط با دکوراسیون داخلی هم چون نصب کاغذ دیواری، پارتیشن بندی و نصب دیوارهای کاذب، تنظیم و بررسی هم راستا بودن درب و پنجره، نصب سقف کاذب و رابیتس بندی، نصب کلیه اتصالات برقی هم چون کلید و پریز و لوستر صورت می گیرد.

 

کاربرد متر لیزری

طرز کار مترهای لیزری

مترهای لیزری با ارسال یک پالس لیزر به هدف و اصابت آن به هدف و بازگشت آن به دستگاه اندازه گیری مربوطه را انجام می دهند. زمان پرواز یا زمان رفت و برگشت این پالس برپایه این اصل که سرعت نور در زمین تقریبا مقدار ثابتی می باشد، مبنای اندازه گیری است. در درون دستگاه کامپیوتر کوچکی فاصله را بر مبنای زمان پرواز و سرعت نور محاسبه می کند. این روش محاسبه میتواند فاصله زمین تا ماه را با خطای چند سانتیمتر محاسبه کند.

محاسبه فاصله:

فاصله بین متر لیزری و و هدف با فرمول D=ct/2 محاسبه می شود. که در آن t زمان پرواز و c سرعت نور است. با توجه به سرعت بالای نور و در نتیجه پالس فرستاده شده توسط دستگاه، دقت اندازه گیری بسیار بالاست.

هدف از به کار بردن متر لیزری

•    به حداقل رساندن خطای انسانی
•    افزایش چشمگیر سرعت کار
•    دقت عملیات
•    اجتناب  از دوباره کاری و مصرف بی مورد مصالح ساختمانی
•    کاهش هزینه های اجرا و نیروی انسانی
•    وزن سبک دستگاه و قیمت و پیچیدگی بسیار کم آن

برد متر لیزری

برد در متر لیزری در مدل های مختلف تفاوت فراوانی دارد.برد متر ساده حدوداً ۲۰ متر و برد متر پیشرفته تا فاصله ۲۵۰ متر را اندازه‌گیری می‌کند. برد اکثر مترهای موجود در بازار حدود ۳۰ تا ۹۰ متر است.

اگر متر را برای کارهای ساده نیاز دارید، متر لیزری ساده با برد 20 متر مناسب بوده و نیازی به هزینه اضافی یا خرید متر ضد آب یا ضد ضربه نیست. برای اندازه گیری فضاهای وسیع‌تر تا متراژ حدوداً ۸۰۰ متر مربع با زوایا و اتاق‌های بیشتر یک متر میان رده نیاز شما را بر طرف خواهد کرد اما برای کارهای پیشرفته‌ مانند پیمانکاران ساختمانی، راه سازی و عمرانی به متر لیزری با دقت عمل بالاتر و برد بیشتر احتیاج دارید تا بتوانید فضاهایی وسیع‌تر را اندازه گیری کرد.

مزایای استفاده از متر لیزری:

۱.دقت بالا و سرعت در اجرا را بالا می برد .

۲.کاربرد این ابزار در صنعت ساختمان بسیار ساده می باشد.

۳.متر لیزری بسیار سبک بوده و استفاده از آن بسیار آسان می باشد.

۴.مترهای لیزری قابلیت برآورد متراژ تا ۲۵۰ متر طول را دارا می باشند.

۵. این متر از سرعت بالایی در اندازه گیری برخوردار می باشد.

۶.متر لیزری امکان دسترسی به نقاط دور دست از جمله سقف و هم چنین اندازه گیری ارتفاع را فراهم می کند.

۷.استفاده از این متر نیاز به نفر دوم در اندازه گیری و برای نگه داشتن ندارد.

 

معایب متر لیزری :

۱.محدودیت استفاده از این وسیله در نیاز به مکانی بدون مانع و همراه با دید مستقیم می باشد.

۲.مترهای لیزری از قابلیت اندازه گیری مکان های قوسی شکل برخوردار نمی باشند.

۳.در فواصل طولانی، پرتوهای لیزر دچار واگرایی می شود. علت این امر مجاورت نور لیزر با حباب های موجود در هوا می باشد.

۴.این گونه حباب ها مانند یک لنز عمل کرده و تغییراتی تقریبی در اندازه های میکروسکوپی تا نصف ارتفاع مسیر پرتو لیزر ایجاد می کند.

۵.از آن جایی که شدت انعکاس نور در اجسام مختلف متفاوت می باشد، نمونه اجسامی که تمایل به جذب یا پراکندگی نور دارند، احتمال برگشت نور به دستگاه فرستنده را کاهش می دهند. در چنین مواقعی باید از دستگاهی با امکان جا به جایی فاز استفاده شود.

قابلیتهای یک متر لیزری :

۱.دامنه‌ ی اندازه گیری:

این عدد توانایی متر لیزری را در اندازه گیری بیان می‌کند. معمولاً عددی هست با مقدار کمینه ۰.۵ متر و بیشینه تا ۲۵۰ متر (برای اندازه‌های بیشتر دور سنج استفاده می‌شود).

۲. دقت اندازه در گیری :

تلورانس همان خطای اندازه گیری متر لیزری هست که به‌صورت یک عدد با علامت + و – روی هم بیان می‌شود. هر چه این عدد کمتر دقت متر ما بیشتر.

۳. محاسبات اضافه :

محاسبه مقادیر سطح، حجم، جمع و تفریق مقادیر، فیثاغورث، مقدار ماکزیمم، مینیمم و متوسط از جمله قابلیت‌هایی است که در بیشتر مترهای لیزری وجود دارد.

۴. حافظه دستگاه :

بعضی مترهای لیزری آخرین مقادیر ثبت شده را در خود ذخیره می‌کنند. مثلاً ۳۰ اندازه آخر. مدل‌هایی هم تصاویر عکس‌برداری شده از محیط را ذخیره می‌کنند.

۵. قابلیت‌های ارتباطی:

مدل‌های گران‌تر متر لیزری قابلیت اتصال از طریق بلوتوث یا WIFI به گجت های مختلف را دارند.

۶. قابلیت‌های افزوده :

علاوه بر اندازه گیری قابلیت نشان دادن تراز و هم سطحی و شیب را هم دارند که بسیار پرکاربرد هست. همچنین تقریباً همه مترهای لیزری دارای خاصیت قطع اتوماتیک لیزر یا خاموش شدن متر لیزری را دارند که مدت کاربرد آن را تا ۶ ساعت افزایش خواهد داد. صفحه نمایش رنگی یا سیاه و سفید یا تاچ هم از قابلیت‌هایی هست که در متر لیزری می‌تواند موجود باشد.

۷. مدل های مترهای لیزر :

یک عدد هست از ۱ تا ۴ که هر یک ویژگی‌هایی دارد. برای مترهای لیزری معمولاً از کلاس ۲ لیزر استفاده می‌شود. در این کلاس چنین لیزرهایی در قسمت مرئی بینایی کار می‌کنند و توان خروجی آن ۱ میلی وات است. چنین لیزرهایی ذاتاً ایمن نیستند. اما خطرات را می‌توان با مراحل نسبتاً ساده‌ای کنترل نمود.

در این دسته لیزرها چشم به‌طور طبیعی قدرت حفاظت از خویش را دارد و به‌طور ناخودآگاه مسیر خود را از مقابل برخورد پرتو منحرف می‌کند. این حفاظت را حتی با یک پلک زدن ساده هم می‌تواند انجام بدهد. فقط زمانی استفاده از این لیزرها خطرناک است که به‌طور مستقیم برای یک بازه زمانی (و نه به‌صورت لحظه‌ای) مشاهده شود.

انواع برندهای متر لیزری

مترهای لیزری در انواع و برندهای بسیار متعددی وجود دارند. متر لیزری برند بوش، دیوالت، لامویوم، اچ تی سی، نووا، ایسونیک، سیگما، شیائومی، جی سی بی، یونیتی، آنکور، مبوت، مایلسی، رونیکس، میکا، هیوندای و ورتکس از جمله برندهای مختلف مترهای لیزری می باشند.

انواع برندهای متر لیزری

ویژگی های متر لیزری و نکات مهم در خرید آن

همان گونه که در بالا گفته شد، متر لیزری نمونه ای از وسایل مفید در صنایع مربوطه شناخته می شود که تنها با عملکردی بسیار ساده امکان اندازه گیری فواصل مختلف از چند میلی متر تا 200 متر را امکان پذیر می کند.

از جمله پارامترهایی که یک متر لیزری می تواند از آن برخوردار باشد، می توان به دامنه اندازه گیری، دقت اندازه گیری و محاسبات اضافه آن اشاره کرد. دامنه اندازه گیری به قابلیت متر در اندازه گیری نسبت داده می شود.

این دامنه بین 0.5 متر تا 250 متر می تواند متغیر باشد. دقت اندازه گیری یا همان تلورانس دستگاه متر لیزری به صورت علامت مثبت و منفی بر روی دستگاه نشان داده می شود. هرچه میزان این عدد کم تر باشد، دقت اندازه گیری دستگاه بالاتر می باشد.

یکی دیگر از پارامترهایی که برخی از مترهای لیزری از آن برخوردار می باشند، محاسبات اضافی است. این محاسبات شامل مواردی هم چون اندازه گیری سطح، حجم، مقادیر فیثاغورث و غیره می باشد.

آن چه که در خرید مترهای لیزری باید به آن توجه داشت، انتخاب نمونه ای باکیفیت می باشد. از دیگر نکات مهمی که باید به آن توجه داشت، برد متر لیزری است. این گونه مترها با بردهای متفاوتی به بازار عرضه می گردند.

هرچه برد دستگاه بالاتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر می رود. انتخاب نوع برد مترهای لیزری باید با توجه به نوع کاربرد انتخاب و نمونه مناسب از آن ها خریداری شود.

از آن جایی که از این دستگاه در محیط های کارگاهی و صنعتی بیش تر استفاده می شود، انتخاب نمونه ای مناسب که نسبت به ضربه از مقاومت بالاتری برخوردار باشد، نکته مهمی است که باید به آن توجه شود.

generalsanat_vahid وب‌سایت

نظرات بسته شده است.