فروش شیر یکطرفه یا چک ولو

اشنایی با چک ولو-آشنایی با شیر یکرفه-چک ولو چیست-چک ولو را تعریف کنید-کاربرد چک ولو-آشنایی با شیر یکرفه

چک ولو چیست؟

به شیر یک طرفه، چک ولو یا شیر خودکار یا شیر غیر برگشتی نیز گفته می شود. این شیر ها از لحاظ عملکردی در دو نوع کلی شیر یک طرفه دریچه ای (لولایی) و شیر یک طرفه سوپاپی تولید می گردند. شیر یکطرفه دارای دو دهانه یا درگاه است، به این صورت که یک دهانه آن ورودی و دهانه دیگر، خروجی می باشد. چک ولو ها با متریال هایی نظیر برنج، چدن، فولاد، استیل، نیکل، آلومینیوم، برنز و انواع آلیاژ لاستیکی و پلاستیکی در مدل های زیر عرضه می گردند:

شیر یکطرفه پلاستیکی

شیر یکطرفه سوپاپی

شیر یکطرفه پنوماتیک

شیر یکطرفه آب

شیر یکطرفه پلی اتیلن

شیر یکطرفه هوا

شیر یک طرفه پمپ باد

شیر یک طرفه پلیمری

شیر یک طرفه پمپ آب

شیر یک طرفه دوتایی

شیر یک طرفه تسلا

شیر یک طرفه برنجی

شیر های یک طرفه یا چک ولو از لحاظ کاربردی و تحمل فشار در انواع رده و کلاس ها، موجود بوده و با مواد و متریال گوناگونی طراحی و اجرا می شوند.

شیرهای یک طرفه امروزه در صنایع متفاوتی کاربرد دارند. از این قطعه در سیستم های هیدرولیک و خطوط جریانی استفاده می شود که نیاز داریم از بازگشت جریان جلوگیری کنیم. شیر های یکطرفه انواع مختلفی دارند و در صنایع متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند.

(انواع شیرهای یک طرفه_قیمت شیرهای یک طرفه_چک ولو_شیرخودکار_شیرغیربرگشتی_شیریک طرفه دریچه ای_شیریک طرفه سوپاپی)

آشنایی با شیرهای یک طرفه

چک ولو را می توان از انواع شیر های هیدرولیکی به حساب آورد. در حالت عادی، در یک خط لوله، اگر شدن جریان سیال کم شود، ممکن است بخشی از سیال در جهت مخالف به حرکت در آمده و جریان پیدا کند. در این حالت اگر از شیر دو طرفه در خط لوله استفاده شده باشد، جریان از شیر باز نیز عبور کرده و اصطلاحاً گفته می شود که در سیستم برگشت جریان وجود دارد. این در حالی است که در برخی از فرایندها این برگشت جریان می‌ تواند به دستگاه های صنعتی خسارت های ناگواری وارد کند. برای مثال، اگر در پمپ ها برگشت جریان وجود داشته باشد، به سیستم پمپ خسارت وارد شده و پمپ از کار می افتد. به همین خاطر است که در صنایع مختلف و به خصوص در سیستم های هیدرولیکی از این قطعه استفاده می شود. شیر یکطرفه در دسته بندی شیرهای صنعتی، در دستۀ Self-automate قرار می گیرد؛ زیرا به صورت خودکار عمل می کند.

نحوۀ عملکرد چک ولو

با نصب شیر های یک طرفه در خطوط جریان، اتفاقی که می افتد این است که امکان برقراری جریان تنها در یک جهت خط لوله امکان پذیر خواهد شد. به همین خاطر، در موقع نصب باید شیر را در همان جهتی که مورد نظر فرایند است، نصب کرد. نحوۀ عملکرد چک ولو به این گونه است که شیر به وسیلۀ یک درپوش لولایی یا توپی مسدود شده است. حرکت سیال در مسیر درست، با فشار ایجاد شده می تواند این درپوش یا توپ را منحرف کرده و جریان را برقرار کند. حال اگر فشار سیال پشت شیر بیشتر از فشار سیال در حال حرکت باشد، باید برگشت جریان اتفاق بیفتد؛ ولی به خاطر استفاده از این قطعه، درپوش (یا توپی) به جای خود بازگشته، جریان سیال قطع می شود. شیر های یکطرفه به صورت دستی یا با سیستم های کنترلی قابل تنظیم نیستند. این شیرها به صورت خودکار و با توجه به فشار سیال باز و یا بسته می شوند. امروزه طراحی های مختلفی برای این دستگاه صورت می گیرد. در ادامه با برخی طراحی های معمول چک ولو هیدرولیک آشنا می شویم.

انواع شیر یکطرفه

 اساس کار این قطعه قطع جریان سیال در صورت ایجاد پدیدۀ برگشت در خط لوله است. بر اساس همین اصل طراحی های متفاوتی امروزه در صنعت برای شیر های یک طرفه صورت می گیرد. با توجه به تنوع موجود، معمولاً این قطعات به صورت زیر طبقه بندی می شوند :

لولایی

ساده ترین طراحی در این قطعه، مربوط به نوع لولایی است. در این سیستم، از یک یا دو دیسک در داخل شیر استفاده می شود. این دیسک ها در مرکز شیر لولا شده و تنها در یک جهت تغییر جهت می دهند. در نتیجه زمانی که سیال به حرکت در می آید، لولای دیسک حرکت کرده و اجازۀ عبور سیال را می دهد، ولی به محض اینکه فشار سیال در پشت لولا بیشتر شود، لولا بسته شده و دیسک میانی اجازۀ عبور سیال را می گیرد.

پیستونی

مدل دیگری که برای طراحی چک ولو استفاده می شود، بهره بردن از یک پیستون است. این شیرها از نظر عملکرد شبیه به شیر فلکه ها عمل می کنند. در داخل ساختمان شیر از یک پیستون استفاده می شود. به طوری که با برقراری جریان سیال، پیستون به سمت بالا حرکت کرده، جریان سیال برقرار می شود. حال اگر از شدن جریان سیال کاسته شود، پیستون به جای خود بازگشته و اجازۀ برگشت سیال را در داخل خط لوله می گیرد.

توپی یا کره ای

از شیر های یک طرفه کره ای هم در حالت عمودی و هم در حالت افقی می توان استفاده کرد. مهم ترین بهره ای که از شیرهای توپی در صنعت برده می شود، قطع سریع جریان سیال است. در طراحی چک ولو های توپی از یک کرۀ معلق در ساختمان شیر استفاده می شود. برای این کره در مرکز شیر یک نشیمنگاه طراحی می گردد. طوری که در زمان برقراری جریان سیال، کره در محفظۀ شیر به حالت معلق در امده و سیال از اطراف توپ عبور می کند. حال اگر جریان سیال کند شود، توپ در نشیمنگاه خود نشسته و جریان را به سرعت قطع می کند.

شیرهای یک طرفه براساس نوع دیسک

شیرهای یک طرفه براساس نوع دیسک در انواع گوناگونی مانند پروانه ای,ویفری,دیافراگمی,نوسانی,بالارونده ودابل دیسک در بازار موجود می باشند.

کاربرد شیر های یک طرفه

از شیر های یک طرفه در صنایع متفاوتی می توان استفاده کرد. البته مهم ترین استفادۀ این شیرها، در طراحی سیستم های هیدرولیک صورت می گیرد. زمانی که از یک سیال برای پیش بردن فرایند استفاده می کنید، لازم است از یک یا چند پمپ پر قدرت نیز بهره ببرید. در نتیجه برای حفاظت از پمپ ها و البته کل فرایند، باید از این دستگاه کمک گرفت.

از دیگر فرایندهایی که در آن ها از این قطعه استفاده می شود، می توان به خطوط بخار، برج های خنک کن، دیگ های بخار، انواع پمپ های صنعتی، خطوط تزریق، خطوط اصلی جریان، محل تخلیۀ کمپرسورها و … اشاره کرد.

از این شیردرمکان هایی که مایعات به منظور اهداف ایمنی باید فقط در یک جهت عبور کنند واز جریان معکوس جلوگیری شود مورد استفاده قرار می گیرند.

مزایا ومعایب شیرهای یک طرفه

مزیت اصلی شیرهای یک طرفه این است که ازجریان برگشتی جلوگیری می کندونیازی به تحریک خارجی ندارد.این شیرها راه حلی سریع برای جلوگیری از جریان برگشتی در سیستم پایپینگ هستند.

برخی ازمعایب استفاده از شیرهای یک طرفه عبارتند از:

_عدم توانایی در تعیین وضعیت شیر

_محدودیت در تنظیمات نصب

_امکان چسبیدن در موقعیت باز(این مشکل در انواع توپی وپیستونی وجود ندارد.)

انتخاب چک ولو مناسب

هنگام خرید شیریک طرفه باید به موارد زیر توجه کنید:

_انتخاب جنس شیر:جنس مورد استفاده در ساخت شیربایدمطابق با نیازهای سیستم لوله کشی وسیال موجود در سیستم باشد.

_الزامات عملکردی:ملاحظات عملکردی شامل توانایی شیر در شرایط مختلف دما وفشار است.

_نوع واندازه:انتخاب چک ولو مناسب نیاز به ملاحظات کنترلی برای افزایش ایمنی در کاربردهای خطرناک دارد.همچنین اندازه شیربایستی برای جریان موجود در خط لوله مناسب باشد.

_تعمیرونگهداری:علاوه بردر نظرگرفتن دفعات تعمیرونگهداری یا تعویض,باید به مقاومت شیر در برابر گرفتگی,گیرکردن یاعملکرد نادرست نیز فکر کنید.

_الزامات ویژه:در انتخاب چک ولو بایستی پارامترهای عملکردی آن را نیز در نظر بگیرید.پارامترهایی مانند زمان پاسخ,فشارترک خوردگی,نصب عمودی یا افقی,جهت جریان(به سمت بالا یاپایین)وچگالی سیال.

 

جلوگیری از خرابی شیریک طرفه

یکی ازمعایب شیریک طرفه,دشواری تعیین وضعیت شیربسته است.درنتیجه,اقدامات خاصی برای تشخیص خرابی آنها وجلوگیری از آن ضروری است.برخی ازنشانه های رایج خرابی احتمالی چک ولو عبارتند از:

_لرزش شیر

_اندازه گیری جریان برگشتی

_سایش بیش ازحدقطعات

_شنیدن صدای نشتی چکه آب

برای جلوگیری از خرابی شیریک طرفه می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

_سایزبندی مناسب

_بازرسی های معمول ومنظم برای تمیز کزدن شیر

_نصب مناسب

_تعویض ولو ها در صورت نیاز

چک ولوها نقش مهمی در کنترل جریان در سیستم های پایپینگ با کارایی بالا دارند.انتخاب شیر یک طرفه مناسب کارایی سیستم رابیشتروایمنی عملیاتی را بهبود می بخشد.

generalsanat_vahid وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید