بررسی تخصصی گریس ، سیستم روانکاری و انواع گریس های روانکاری

گریس چیست؟
گریس چیست؟

گریس چیست؟

در تعریف علمی و رایج در صنایع  ماده ای جامد یا نیمه جامد است ،که از مشتقات نفتی و صابون (یا ترکیب چند صابون) با یک پرکننده یا بدون پرکننده (Fillers)، تشکیل یافته و دارای کاربرد برای مصارف خاص و صنایع سنگین جهت انجام پروسه روان کاری است. 

انواع مختلف گریس موجود در بازار: 

شامل: گریس صابون ساده ،گریس صابون مخلوط ،گریس کمپلکس صابون ،گریس غیر صابونی

گریس صابون ساده :گریس صابون ساده به سه دسته تقسیم می شود:گریس صابون کلسیم ،گریس صابون سدیم ،گریس صابون آلومینیوم 

 گریس صابون کلسیم :در برابر آب پایدار،با حداکثر دمای کارکرد درحدود 80 درجه سانتی گراد مصرف گسترده ای در روانکاری شاسی خودروها و صنایع فولاد دارد .

گریس صابون سدیم :در مقابل دماهای بالا مقاوم اما ناپایدار در برابر رطوبت وآب است این گریس ها در حرکت دورانی سریع پایداری این گریس ها زیاد و ثابت است برای استفاده در روانکاری یاتاقان های توپی و غلطکی می باشد .

گریس صابون آلومینیوم :دارای خواص ویژه ای است و به صورت گریس نیمه مایع می باشد وقتی نیاز به خاصیت چسبندگی بالا وجود دارد گریس آلومینیومی توصیه می شود خاصیت این گریس ها مشابه گریس کلسیمی می باشد و در صورتی که از روغن پایه شفاف استفاده گردد.

گریس آلومینیومی شفاف و بی رنگ به دست می آید اما به دلیل هزینه و قیمت بالای آن معمولا گریس های کلسیمی را به عنوان بهترین جایگزین می توان استفاده نمود.

گریس صابون لیتیم :دارای ترکیبی از ویژگی خوب در دمای بالا و مقاومت در مقابل آب هستند وبه عنوان گریس های چند منظوره استفاده می شوند برای مصارف گوناگون صنعتی، مخصوصا در روانکاری خودرو جز بهترین گریس ها هستند.

روغن کاری یا روان کاری به چه معناست؟

 

روانکاری با سیستم روانکاری و با استفاده از گریس، در صنایع مختلف، جزو مهمترین قسمت های صنعت محسوب می شود ، در صورتی که روانکاری بین قطعات صنعت به خوبی انجام نشود ، عمر قطعات ابزارالات مکانیکی  ، چندین سال کاهش می یابد ، روانکاری بعضی از قسمت های صنایع به قدری مهم است که ضعف روغن کاری حتی در یک ثانیه از کارکردشان باعث آسیب بسیار جدی به آن قسمت ها می شود، و خسارت های جبران ناپذیر به بار می آورد.

به طور کلی در صنعت، تمامی اجزا و قطعات مکانیکی ابزارالات که در حرکت و با یکدیگر در تماس و سایش هستند، می بایست روانکاری شوند ، یعنی از تماس مستقیم سطح این قطعات با یکدیگر جلوگیری شود و لایه ی نازکی از روغن یا گریس، بین آنها قرار گیرد.

رایج ترین روانکار صنعتی چیست؟ 

 

  • روغن صنعتی
  • گریس روان کاری
  • روان کننده صنعتی نفوذکننده
  • روان کننده خشک

 

روغن صنعتی یا روغن ،یکی از رایج‌ترین روانکارهای صنعتی است ،که روغن مایع نسبتا غلیظی است که به صورت رایج با وزن چگالی، غلظت و  مدل‌های مختلف تولید می‌شود. در عین حال ازمواد افزودنی نیز برای ترکیب با روغن‌های روان کاری استفاده می‌شود تا از اکسیداسیون و خورده شدن قطعات فلزی جلوگیری کند.

موارد استفاده از روانکار صنعتی روغنی در چه قسمت از صنایع می باشد؟

برروی لولاها، یاتاقان ها، ابزاری که مخصوص نگه داشتن قطعات روی هم هستند و همچنین تیغه‌های تراشکاری است. همچنین از روغن‌های روانکار زمانی استفاده می‌شود که مقاومت بالایی از سوی قطعات دیده می‌شود به ویژه مواقعی که امکان استفاده از گریس وجود ندارد.

 

مصارف روان کننده های خشک

زمانی که امکان استفاده از روانکارهای صنعتی روغنی، گریس یا نفوذ کننده وجود ندارد، به روان کننده خشک نیاز است که می‌تواند در سطح مولکولی عمل کرده و کار روانکاری را انجام بدهد. ذرات خشکی مانند گرافیت که در این روان کننده‌ها استفاده می‌شود، لغزندگی بسیار بالایی دارد و سبب می‌شود تا روانکار به کوچک‌ترین درزها نفوذ کند و روانکاری را انجام بدهد.

گریس روان کاری چیست؟

 

یکی دیگر از روانکارهای صنعتی گریس است که از ترکیب روغن با یک ماده غلیظ کننده؛ عمدتا از صابون‌های مبتنی بر لیتیوم ساخته می‌شود و و گاهی اوقات در آن‌ها از روانکارهای اضافه نیز (مانند PTFE، تفلون) استفاده می‌شود.

به دلیل نحوه ساخت گریس می‌توان نوع روانکاری آن را مشابه روغن صنعتی دانست هر چند که ساختار بافت و غلظت بسیار بالاتری نسبت به آن دارد، و همین امر سبب می‌شود تا خیلی بهتر به سطح قطعات بچسبد و روانکاری بهتری داشته باشد. گریس‌ها با شرایط مختلفی عرضه می‌شوند؛ رقیق‌ترین آن‌ها در حد سس‌کچاپ و غلیظ‌ترین آن‌ها در حد یک بلوک از پنیر است.

در چه مواقعی باید از گریس استفاده کرد؟

 

  • روی چرخ دنده‌ها،یاتاقان ها ، زنجیر آلات و اتصالاتی که در ماشین‌های مختلف استفاده شده و قابلیت باز کردن دارند، می‌توان از گریس استفاده کرد. 
  • زمانی که نیاز دارید روانکار صنعتی شما به یک سطح بچسبد و برای مدت زمان زیادی روی آن باقی بماند استفاده از گریس توصیه می‌شود.
  • مواقعی که نیاز دارید تا از یک عایق در برابر گرد و خاک یا نفوذ قطرات آب استفاده کنید به ویژه در بخش تراشکاری نیاز عمده‌ای به استفاده از گریس‌های با کیفیت بالا دارید تا جلوی نفوذ آب به داخل ماشین‌های گران‌قیمت این صنعت را بگیرید.
  • همچنین برای ماشین‌هایی که روانکاری صنعتی در آن‌ها به ندرت اتفاق می‌افتد و خیلی از افراد قسمت‌های مختلف و مهم را فراموش می‌کنند.

 

روانکارهای صنعتی نفوذ کننده

روانکاری با این مواد را روی ماشین‌هایی انجام می‌دهند که دارای پیچ و مهره یا قطعات زنگ زده هستند و پس از سال‌ها به سختی باز می‌شوند یا عملا باز کردن آن‌ها ممکن نیست.

این روانکارها به داخل قطعات نفوذ کرده و با ایجاد فاصله میان خوردگی، زنگ زدگی یا سطحی که در آن پیچ یا مهره بسته شده است، باعث می‌شوند تا هم زنگ زدگی از بین برود و هم پیچ باز شود. نکته قابل توجه در رابطه با روانکارهای صنعتی نفوذ کننده این است که دوام آن‌ها بسیار پایین است و نمی‌توان از آن‌ها به عنوان روانکار دائمی استفاده کرد.

 

کاربرد روان کننده خشک صنعتی چیست؟

 

زمانی که امکان استفاده از روانکارهای صنعتی روغنی، گریس یا نفوذ کننده وجود ندارد، به روان کننده خشک نیاز است که می‌تواند در سطح مولکولی عمل کرده و کار روانکاری را انجام بدهد. ذرات خشکی مانند گرافیت که در این روان کننده‌ها استفاده می‌شود، لغزندگی بسیار بالایی دارد و سبب می‌شود تا روانکار به کوچک‌ترین درزها نفوذ کند و روانکاری را انجام می دهد.

generalsanat_vahid وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید