بررسی تخصصی جک هیدرولیک
- generalsanat_vahid
هیدرولیک چیست؟
هیدرولیک در واقع یک ساختار ساده است که با استفاده از نیروی فشار بر سیالات تلاش می کندتا به صورت باز یا بسته کاری را انجام دهد.منظور از باز یابسته بودن سیستم هیدرولیک همان قرار گرفتن سیال در فضای آزاد ویا مدار است.در صورتی که مدار معینی برای سیستم تعیین شود وسیال طبق همان مدار حرکت وحتی درگیر فشردگی شود به آن سیستم هیدرولیک بسته گفته می شود.
نکته:سیالی که در سیستم های هیدرولیکی مورد استفاده قرار می گیرد عموما روغن است.
به عبارتی می توان گفت سیستم هیدرولیک یک ساختار بسیار ساده با انعطاف پذیری نسبتا بالا است که به همین دلیل بسیار حائز اهمیت بوده و دربسیاری از سیستم ها از جمله جرثقیل,ترمز ماشین,بیل مکانیکی و…مورد استفاده قرار می گیرد.
جک هیدرولیک چیست؟
جک هیدرولیک (به انگلیسی: Hydraulic ram) در واقع قطعه ایی می باشد که در آن نیرویی با فشار بر روغن موجود در یک استوانه وارد میشود. این نیرو باعث میشود روغن غیر قابل تراکم به استوانه بزرگ تر انتقال پیدا کند. روغن به پیستون استوانه فشار وارد می کند و باعث بلند شدن بار روی استوانه (مثلا ماشین) میشود. مکانیزم کار ماشین های جرثقیل، و غیره نیز به همین ترتیب میباشد که در عین سادگی، کار مفید زیادی با بازده بالا صورت می گیرد.
در بنای جک هیدرولیک از این الگوریتم استفاده میشود که روغن تقریبا تراکم ناپذیر است و نیرویی که به روغن وارد می شود را منتقل میکند. فشار وارد بر پیستون کوچک، عینا به پیستون بزرگ منتقل میشود و آنرا به طرف بالا هدایت میکند.
طرز کار جک هیدرولیک
طرز کارکرد یک جک هیدرولیک بسیار ساده است. در جکهای هیدرولیکی از انتقال دهنده نیرو که روغن است، استفاده میشود. مایعات دارای تراکمپذیری بسیار کمی هستند برای همین سرعت جکهای هیدرولیکی قابل کنترل است و از طرفی دارای قدرت بالایی هستند.
قسمتی از جک که وزن قطعی بر آن سوار است و به آن فشار وارد میکند دارای سطح مقطع بالایی است و قسمتی از جک که باید با تلمبه زدن روغن را به حرکت در آورد، دارای سطح مقطع کمی است. به همین دلیل برای سطح مقطع زیاد نیروی زیادی لازم است و برای سطح مقطع کم نیز نیروی کمی نیاز خواهد بود.
این بدان معنی است که متناسب با توان انسان، یک نیروی کم را به یک سطح مقطع کم وارد میکنیم تا به یک نیروی زیاد در سطح مقطع بزرگ، غلبه کنیم.
دسته جک هیدرولیک
دسته جک نیز یک اهرم نوع دوم می باشد و مزیت مکانیکی مخصوص به خود را دارد. دسته اهرم نیروی محرک را افزایش میدهد. بر جک هیدرولیک نیروی مفید دسته وارد میشود و جک این نیرو را افزایش میدهد. از این طریق مزیت مکانیکی کل دستگاه برابر مزیت مکانیکی این دو قسمت میباشد.
کاربرد جک های هیدرولیکی
جک های هیدرولیک در صنایع کاربر های مفید و زیادی دارند که شامل:
بلند کردن ماشینآلات سنگین، ماشینهای کمپرسور، جرثقیلها، پالایشگاهها، حفاریهای زیر زمینی، برج سازی و معماری، کلیه وسایل نقلیه و غیره از خود این وسیله بسیار ساده و مفید یا مکانیزم کار آن استفاده میشود.
مزایای استفاده از جک هیدرولیک صنعتی
1- جکهای هیدرولیک طراحیهای مختلفی داشته و به طور کلی فضای زیادی برای عملکرد نیاز ندارند.
2- طراحی آنها ساده بوده و به آسانی مورد استفاده قرار میگیرند.
3- بهترین گزینه برای جابهجایی و بلند کردن اجسام سنگین به شمار میروند.
4- از وزن سبکتری نسبت به سایر جکهای دیگر برخوردار هستند.
معایب استفاده از جک هیدرولیکی
جک هیدرولیکی با همه مزایایی که دارد، معایبی خواهد داشت. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گاهی اوقات ممکن است با وجود حرکت پدال، جسم مورد نظر به اندازه کافی ارتفاع نگرفته و بلند نشود. در این حالت احتمالا بازوی جک به انتها نمیرسد. زمانی با این مشکل مواجه میشوید که جک دچار کمبود روغن شده است. برای حل این مشکل کافی است میزان روغن آن را تنظیم کنید.
گاهی اوقات نیز جک به اندازه کافی جسم مورد نظر را بالا میبرد، اما توانایی نگه داشتن آن را در ارتفاع ندارد. این مشکل به دلایل مختلف بروز خواهد کرد. در مرحله اول احتمال دارد، روغن به آلودگی دچار شده باشد و یا ممکن است پیچ خلاص به درستی تا انتها بسته نشده باشد. نشتی و خرابی آب بندها نیز میتوانند باعث ایجاد این مشکل شوند.
این امکان وجود دارد که میله جک به سختی بالا و پایین برود. این امر میتواند به دلیل خرابی و نقص عملکرد میله اصلی باشد. روغن نامناسب، خرابی تلمبه جک، نقص کاسه نمد و آببندها از دیگر دلایلی است که میتواند باعث بروز این مشکل شوند.
برخی مواقع نیز جک نرم و یکنواخت بالا و پایین نمیرود. در این حالت اصطلاحا میشنویید که جک حرکتی اسفنجی دارد. در این شرایط احتمالا در روغن هوا وجود دارد.
تفاوت جک هیدرولیکی با جک پنوماتیک چیست؟
جک هیدرولیک و پنوماتیک از نظر ساختار و عملکرد با یکدیگر تفاوت دارند. در انواع جکهای پنوماتیک، هوا به عنوان عامل عملکردی مورد توجه قرار میگیرد. در آنها از کمپرسورهایی استفاده میشود که توانایی مکش هوا را داشته، آن را فشرده و متراکم کرده و وارد سیستم میکنند.
در این سیستم هوا از مجرایی دیگر خارج شده و به محیط باز خواهد گشت. به همین دلیل گفته میشود جکهای پنوماتیکی دارای سیستم باز هستند. از این جکها معمولا برای ایجاد فشاری پایینتر استفاده میشود. از دیگر ویژگیهای این نوع جکها میتوان به حساسیت کم آنها در برای تغییرات دمایی اشاره کرد.